Walking up the Mountain Track

The Zen Way to Enlightened Musicianship (2017)

Die Wege der Meister, Zen in der Musik (Duitstalige editie, Schott Music, 2023)

Walking up the Mountain TrackDie Wege Der MeisterIn het eerste deel van het boek maken we met Benjamin, een jonge musicus, de reis naar de geheimen van de muziek in gesprek met Zenmeester Sato. Hun dialogen worden afgewisseld met scènes uit het leven van Gould, Lipatti, Celibidache, Horowitz, Rubinstein, Arrau en Menuhin, net zo goed op zoek naar artistieke waarheid.

In deel twee zo’n 350+ citaten van componisten, musici en kunstenaars van verschillende disciplines uit 400 jaar die het, ondanks grote stilistische en esthetische verschillen, over belangrijke zaken, zoals techniek en interpretatie, eens zijn. Op deze manier zijn al die ideeën niet eerder samengebracht en bezien in context krijgen ze een diepere betekenis.
En tenslotte, na een inspirerende speech van Joyce DiDonato, in deel drie 14 interviews met musici als Alfred Brendel, Janine Jansen, Nelson Goerner, Alexander Gavrylyuk, Hélène Grimaud, Roberto Prosseda, Daniele Gatti, Christa Ludwig en Maria João Pires die reflecteren op Zen en muziek.

Al met al toont het boek met de diepgaande wijsheid van Oosterse filosofieën aan musici uit het Westen een modus operandi om, in de woorden van Karajan, ‘het weten, het willen en het bereiken met elkaar te verenigen’.

Enkele commentaren: ‘Eric understands the real sense of art’, Maria João Pires. ‘A wonderful and precious book’, Hélène Grimaud. ‘A true milestone to awaken our consciousness’, Christa Ludwig. ‘A real bible for any musician’, Alexander Gavrylyuk, ‘Very interesting, bravo!’, Martha Argerich.

Uitgebreide info over de beide uitgaven, testimonials, reviews, video’s, radioprogramma’s en bestelinformatie op www.zen-musicianship.com.

Naar mijn andere boeken

WereldSchoolWereldWijk (2015)

In het schooljaar 2013-2014 werden op vier Brabantse basisscholen samen met de kinderen, ouders, leerkrachten en maatschappelijke partners uit de wijk, een kleine vijftig projecten uitgevoerd rondom duurzaamheid en sociale cohesie.

Alle Dagen Duurzaam, op weg naar een circulaire economie (2013)

Interviews met vertegenwoordigers van 40 bedrijven en organisaties.
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, schreef in het voorwoord: ‘Lees in dit boek in welk gedreven, moedig, optimistisch, vindingrijk, en doortastend gezelschap je je bevindt als je voor ‘groen’ kiest.

Environment Inspires, 20 jaar Search BV (2013)

Bedrijfsprofiel van dit ingenieursbureau, opgericht door Anne-Marie Rakhorst, waarin een aantal thema’s, zoals duurzaamheid, energie en grondstoffen, worden belicht in tientallen praktijkvoorbeelden én in portretten van duurzame koplopers. Lees hier het volledige...