Eric Schoones

tekst en muziek

Pianist

Eric Schoones portret

foto: Yoshie Kuwayama

In 1975, vijftien jaar oud, zat ik voor het eerst achter de pianotoetsen en voor ik het wist draaide alles om muziek. Na twee maanden speelde ik Für Elise en ik ontdekte al heel snel hoe leuk het is om les te geven en anderen deelgenoot te maken van al die ontdekkingen.

Als pianist werk en werkte ik vooral als begeleider van met name Carina Vinke, Sofian Dhondt en Kaiyi Min, en wat langer geleden klarinettist Adri Verhoeven en zanger Johan Feyen.

Over pianoles

Goed pianospelen is niet moeilijk, gebrekkig pianospelen wel. Het is de taak van de docent om alles wat een leerling belet vrij te zijn uit de weg te ruimen; zoals Artur Schnabel het ooit formuleerde ‘door op het juiste moment de juiste deur te openen.’
Pianospelen gaat over luisteren, bewegen, denken en voelen, en het moet allemaal tegelijk én vanzelf gaan. Dat vergt de nodige voorbereiding. Studeren, oefenen, is daarom iets heel anders dan spelen. Het is als oorzaak en gevolg. Studeren is vooral nadenken over wat je zou kunnen doen aan voorbereiding zodat het spelen bijna vanzelf gaat.
Je kunt als docent eigenlijk alleen maar iemand leren hoe om te gaan met het gereedschap (de muziek en de piano), als je tenminste van de leerling geen kopie van jezelf wil maken en de leerling de mogelijkheden wil geven zijn of haar eigen gevoel te uiten in muziek.

CD Erik Satie

In 2013 maakte ik een CD met muziek van Erik Satie. De bekende Gymnopédies en Gnossiennes, Petite Ouverture à Danser, maar ook minder bekende, zeer mooie muziek, zoals de Prélude de la Porte héroïque du Ciel, delen uit Le Fils des Étoiles en de Danses de Travers. Opgenomen op mijn eigen Steinway uit 1901.

Download het booklet.

Vijf sterren in Trouw: ‘Zijn spel klink fraai en werd uitstekend opgenomen,’ (Christo Lelie) en ‘Een sfeervolle en bijzonder mooi opgenomen CD, inclusief een prachtig vormgegeven boekje,’ (Pianobulletin).

Om de CD te bestellen (à € 10,- excl. verzendkosten) neemt u contact op middels het contactformulier.

Eric understands the real sense of art. His approach has a direct connection to our universe and all the unknown.

Maria João Pires